Vitamíny ovlivňující kvalitu nehtů:
Vitamíny jsou chemicky různorodou skupinou látek, které samy o sobě nejsou zdrojem energie, ale které jsou nezbytné pro různé děje v organismu. Lidské tělo si je není schopno vyrobit, a proto je odkázáno na její zevní přísun.
Vitamíny se dělí na : - rozpustné ve vodě ( skupina vatamínů B a C)
- rozpustné v tucích (A,D,K,K)
Vitamín B7 (Biotin) a vitamín H podporují růst nehtových buněk. Jejich zdrojem jsou pivní kvasnice, brokolice, sýr, ořechy, soja, slunečnicová semínka, celozrnné obilniny...
Vitamín B2 (riboflavin) pozitivně ovlivňuje stav kůže, vlasů a nehtů. Nalézá se v karotce, chřestu, špenátu, jablcích, česneku, zázvoru, papáji a výrazně barevném ovoci a zelenině.
Vitamín B12 (kobalamin) pomáhá tělu vstřebávat bílkoviny a přispívá k tvorbě nehtových buněk.Je obsažen v mléce,sýru,vejcích,mořských řasách...
Vitamín C (kyselina askorbová) napomáhá předcházet tvorbě záděr a otoků nehtové tkáně. V čerstvém ovoci - zejména citrusové plody, dále pak rajčata, chřest, červená paprika, brokolice, ořechy, pšeničné klíčky, ječmen...
Vitamín A napomáhá zpevnění tenkých nehtů a podporuje růst kostí. Vyskytuje se v rybách, játrech, vaječném žloutku, mléce, špenátu, brokolici, červených a žlutých zeleninách.
Vitamín D (kaciferol) podporuje vstřebávání vápníku,čímž předchází suchým,křehkým nehtům.Vitamín D přijímáme působením slunce na kůži,z rybích olejů,jater a mléka...
Vitamín E (tokoferol) snižuje žloutnutí nehtů a podporuje krevní oběh. Nachází se v zelené listové zelenině, ořechách, rostlinných olejích a mléčných výrobcích...
Vitamín K je nezbytný pro správné srážení krve. K jeho nedostatku za normálních okolností nedochází, mj. protože je tvořen bakteriemi v tlustém střevě. Zdroj - špenát, brokolice.
Vápník přispívá k růstu a odolnosti zubů, kostí a nehtů. Dobrým zdrojem je tofu, ořechy, pampeliška, brokolice, mléčné výrobky...
Mastné kyseliny: šupinovité a suché nehty často dobře reagují na doplnění stravy o oleje z pupalky nebo brutnáku.
Železo: jeho nedostatek může způsobit ztenčení a zploštění nehtů. Je důležité zvýšit ve stravě podíl libového červeného masa, tmavozelené zeleniny, sušeného ovoce a ořechů...
Hořčík je důležitý pro růst nehtů. Vydatným zdrojem hořčíku jsou celozrnný chléb a cereálie, listová zelenina, ořehchy, luštěniny a ryby...
Bílkoviny jsou nutné pro tvorbu kreatinu. Jejich nedostatek může nehty oslabovat. Jsou ve všech potravinách, dokonce i v zelenině, ovoci a obilninách...
Silikon je nezbytný k tvorbě nehtů a pomáhá efektivně využít vápník. Je obsažen v hnědé rýži, paprice, soji, listové zelenině...
Síra představuje 10% obsahu látek v těle a je životně důležitá pro nehty, svaly, vlasy a kožní buňky. Nachází se v růžičkové kapustě, zelí, mléčných výrobcích, vejcích, česneku, libovém mase, ořechách, luštěninách, cibuli, pšeničných klíčcích, celozrnných obilninách...
Zinek je základním prvkem zdravé kůže a nehtů, přispívá k růstu a funkci buněk. Dobrým zdrojem tohoto minerálu jsou pivní kvasinky, vaječný žloutek, luštěniny, tykev, slunečnicová semena...